Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου

Ώρα: 19:00
Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Παρουσίαση CD

«Η Κοζάνη τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με 10+1 παραδοσιακά τραγούδια»  σε επιμέλεια Φάνης Φτάκα – Τσικριτζή

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
«Κλεφταρματωλοί και Κλεφταρματωλισμός στη Δυτική Μακεδονία»

Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή, εκπαιδευτικός, πρώην Πρόεδρος ΟΑΠΝ
συγκέντρωση και επιμέλεια υλικού του CD

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ, Ζήσης Μάρας

Η είσοδος θα γίνεται με έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά την εκδήλωση μπορεί να το κάνει μέσω  Zoom Meeting:
https://us02web.zoom.us/j/84201212660 Meeting ID: 842 0121 2660

Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης

«Έξω απ’ το χορό!»

Έκθεση Φωτογραφίας του Φωτογραφικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης «ΦΩΤΟΔΙΟΔΟΣ»

Τα πιο δύσκολα θέματα στη διαχείρισή τους από το φωτογράφο είναι τα προφανή, δηλαδή αυτά που τραβούν πρώτα την προσοχή του θεατή. Ένα τέτοιο θέμα, πλούσιο σε ενέργεια και δράση, είναι και οι αποκριές. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει εικόνες σημαντικές για τους φωτογράφους που συλλαμβάνονται όχι μόνο στο δυναμικό κέντρο του γεγονότος, αλλά και σε παράπλευρα μέρη αυτού. Η αποκριά αποτελεί αφορμή για τη ζητούμενη μεταμόρφωση των πραγμάτων και όχι την απλή αποτύπωσή τους. Ευελπιστεί δηλαδή η έκθεση αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της να παρουσιάσει εικόνες που δύσκολα αποκαλύπτονται στο γυμνό μάτι, χρησιμοποιώντας δημιουργικά την κίνηση ή την στατικότητα του θέματος. Τελικά, οι φωτογράφοι παρουσιάζουν μια νέα φωτογραφική πρόταση, σαν μια άλλη προσέγγιση της αποκριάς, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι «έξω από το χορό».

Φωτογράφοι: Βρεττάκος Αλέξανδρος, Γιαννόπουλος Δημήτριος, Δημητριάδη Αναστασία, Καρυπίδου Νατάσα, Λατσκούλης Κωνσταντίνος, Μπούνταλη Κατερίνα, Νάνος Βασίλης, Παπακωσταντίνου Δημήτριος, Πλιάτσαρη Ελένη, Ραντσίδης Ιωάννης, Τσατσιάδης Ευριπίδης.

Κυριακή Μικρής Αποκριάς 27 Φεβρουαρίου

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
11:00-13:00

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ !

Ένα διαδραστικό πρόγραμμα με πολλά παιχνίδια, μουσικοκινητική, αποκριάτικο τραγούδι και πολλή αποκριάτικη διάθεση για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Η ομάδα παιδικής ψυχαγωγίας pARTy time και ο φανός Λάκκους τ’ Μάγγαν’ ενώνουν τις δυνάμεις τους και η Μικρή Αποκριά γίνεται μια αξέχαστη γιορτή. Kατασκευή «ψαλίθρας», παραδοσιακού χαρταετού με εφημερίδες και σπάγκο από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
17:00-19:00

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, παραρτήματα Κοζάνης, δημιουργούν αποκριάτικες  φιγούρες  (κλοόυν, γραβάτες κ.ά)και «Μάρτη» για την 1η του μηνός! Επίσης ψυχαγωγούν τα παιδιά με διαδραστικά παιχνίδια!

Τρίτη 1 Μαρτίου

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
17:00-20:00

Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης «Τα κρυμμένα χαμόγελα»

Ελάτε να ζωγραφίσουμε μάσκες με χαμόγελα, για να εξοστρακίσουμε τις χειρουργικές και να υποδεχτούμε την Άνοιξη με αληθινά, φυσικά χαμόγελα!

Δυο χρόνια τώρα, με την πανδημία, τα ιατρικά πρωτόκολλα υποδεικνύουν να φοριούνται μάσκες από μικρούς και μεγάλους. Δυο χρόνια τώρα, κρύβεται η έκφραση των συναισθημάτων μας. Κρύβεται το πολύτιμο χαμόγελο! Αυτό που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος μας. Γνωρίζουμε τα θλιμμένα χαμόγελα των χαρακτήρων του Αρλεκίνου, του Κλόουν, του Σαλτιμπάγκου της comedia dell’ arte.

pARTy time «Περιπέτειες στη χώρα των βιβλίων»

Με όχημα το θεατρικό παιχνίδι ταξιδεύουμε στη χώρα που ζούνε οι ήρωες των παιδικών βιβλίων. Το μαγικό τρένο είναι έτοιμο, οι μηχανές ξεκινάνε… Μοναδικό εισιτήριο για να έρθεις μαζί μας είναι να ντυθείς ήρωας / ηρωίδα ενός παραμυθιού, κλασικού ή σύγχρονου! Οι αυτοσχέδιες στολές και η φαντασία θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα ώστε να κερδίσει η πιο πρωτότυπη μεταμφίεση! Η ομάδα παιδικής ψυχαγωγίας pARTy time και το εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης σε περιμένουν!

Κυριακή Μεγάλης Αποκριάς 6 Μαρτίου

Η φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ» παιανίζει στην  πόλη και στις τοπικές κοινότητες.

10:30 – 12:00 Κοζάνη

13:00 – 15:00 Κοζάνη

17:00 – 18:30 Τοπικές Κοινότητες Δήμου Κοζάνης

19:30 – 21:00 Κοζάνη

Από Τσικνοπέμπτη έως την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς θα προβληθούν στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια:

βίντεο με αρχειακό υλικό,
τα Θεατρικά στο Κοζανίτικο ιδίωμα «Μας χτύπσαν κι τ’ν 3η!», των Κασμερτζήδων και «Ζατς μαλλί ζατς βαμβάκι!», του Μανώλη Μαρκόπουλου
βίντεο της Φιλαρμονικής του Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ»

Οι ακριβείς ημέρες και ώρες θα ανακοινωθούν